Styrelse

Direktör Johan Wall,
ordförande

Professor Ulf Lindahl,
styrelseledamot

Richard Åhlberg,
styrelseledamot

Direktör Ann Marie Bergh,
suppleant

Direktör Jan Björkman,
styrelsens sekreterare
Vetenskapliga rådet

Gunilla Hedlin är senior professor i barn- och ungdomsallergologi vid institutionen för Kvinnors och Barns Hälsa, Solna, Karolinska Institutet och överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hon leder en forskargrupp på KI/ALB med inriktning på astma och allergi hos barn. Hon har också sedan 2006 varit föreståndare för klinisk forskning inom Centrum för Allergiforskning på KI. Sedan 2008 har hon arbetat aktivt inom European Respiratory Society dels som ansvarig för den pediatriska sektionen men också i arbetet med att definiera kraven för specialitet och examen i pediatrisk lungmedicin. Hon har också haft uppdrag för den amerikanska lungläkarorganisationen (American Thoracic Society).
Gunilla Hedlins forskningsprojekt inkluderar studier av svår astma hos barn, riskfaktorer för astma hos småbarn, biomarkörer vid diagnostik och behandling av astma, allergivaccination mm. Idag driver hon också en långsiktig och stor studie av möjliga åtgärder för att förebygga allergi och eksem. 2011 har hon tilldelats Svenska förening för Allergologis (SFFA) stora stipendium. Hennes forskning stöds av VR, Hjärt-Lungfonden, Astma- och Allergiförbundet, KI, Frimurare barnhusets stiftelse samt ett flertal andra stiftelser.

Marianne van Hage är professor i klinisk immunologi vid institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet och överläkare vid avdelningen för klinisk immunologi och transfusionsmedicin vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hon leder en forskargrupp vid enheten för immunologi och allergi.
Marianne van Hage har ett flertal internationella och nationella förtroendeuppdrag och blev 2020 invald i Academia Europaea. 2015 tilldelades hon Svenska förening för Allergologis (SFFA) stora stipendium samt Cancer- och Allergifondens Miljömedicinska pris.
Marianne van Hages forskning är kliniskt orienterad och rör mekanismer och riskfaktorer vid allergisjukdomar, karakterisering av nya allergen och förbättring av den kliniska diagnostiken och behandlingen av allergisjukdomar med hjälp av molekylär allergologi. Forskningen stöds av VR, Hjärt-Lungfonden, ALF medicin, Astma- och Allergiförbundet, Karolinska Institutet samt ett flertal stiftelser.

Hellman har under hela sin forskarkarriär arbetat med olika frågeställningar som rör IgE-medierade allergier. Först genom kloning och analys av genen för IgE och frågor som rör denna antikropps struktur, uttrycksmönster och evolution. Till detta lades senare studier kring de celler i kroppen som binder IgE till sin yta och vid allergenkontakt frisätter bl.a. histamin, de s.k. mastcellerna och basofila leukocyterna. Det är bl.a. histamin från dessa celler som ger de karaktäristiska symptomen vid allergi som vävnadssvullnad och sammandragning av luftrör vid ett astmaanfall. Förutom histamin så lagrar mastcellerna stora mängder proteaser som också frisätts vid allergenstimulering. Studier av dessa proteasers, funktion, specificitet och evolution har också varit en av huvudinriktningarna för Hellmans forskning. Parallellt med dessa mer basala studier av IgE, mastceller och basofila leukocyter så har Hellman under många år arbetet med nya behandlingsmetoder mot allergi. Först med vacciner mot IgE, detta för att minska mängden IgE i kroppen och därmed göra oss mindre känsliga för allergenkontakt, sedan med vacciner mot flera av immunsystemets signalmolekyler för att förhindra kroppen att bilda IgE mot allergener. Dessa studier har gett mycket fina resultat i prekliniska modeller och försöken närmar sig nu en klinisk fas.

Ordförande
Arne Egesten är professor i lungmedicin vid Institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet och överläkare vid Lung- och allergikliniken, Skånes universitetssjukhus i Lund.